Pragmatics Abroad: uitdagingen en ontdekkingen

maandag 5 juni 2023

Als consultant kom je in contact met verschillende bedrijven en vervul je diverse functies. Soms kunnen dat ook diverse functies binnen hetzelfde concern zijn. Een goed voorbeeld daarvan is het verhaal van Joy Schreurs: 

“In oktober vorig jaar ben ik begonnen als reporting analyst bij Refresco Benelux. Na een succesvolle periode van vijf maanden kwam deze opdracht tot een einde, maar dat betekende niet het einde van mijn tijd bij Refresco. Dankzij de positieve feedback van Refresco Benelux ben ik na die vijf maanden aan de slag gegaan in het controlling team van Refresco Germany in Mönchengladbach. Daar ben ik momenteel al 2,5 maanden aan het werk. De ervaring die ik bij Refresco Benelux heb opgedaan, was erg nuttig om de inwerkperiode bij Refresco Germany vlot te laten verlopen.

Werken bij een bedrijf dat buiten Nederland gevestigd is en waar de voertaal Duits is, een taal die ik niet beheers, heeft ervoor gezorgd dat ik uit mijn comfortzone moest stappen. Gelukkig was het gebrek aan Duitse taalkennis geen probleem. De communicatie met mijn collega's verloopt in het Engels en inmiddels ben ik mijn Duits aan het bijspijkeren. Dat kan ook niet anders, wanneer je op een Duitse locatie werkt. Je pikt het vanzelf op als je collega's onderling Duits spreken, de systemen grotendeels in het Duits zijn, je tijdens het rondlopen op kantoor wordt geconfronteerd met Duitse aanduidingen, zoals 'herzlich willkommen' op de deur en de maanden in het Duits staan weergegeven op de papieren kalender aan de muur van het kantoor.

Naast het taalverschil was ik ook erg nieuwsgierig naar de verschillen in bedrijfscultuur tussen twee vestigingen van hetzelfde bedrijf in verschillende landen. Wat mij in Duitsland vooral heeft verrast is de positieve waardering die wordt uitgesproken naar collega's of het team, wanneer er hard gewerkt is of successen zijn behaald. Bovendien bestaat de lunch in Duitsland vaak uit een warme maaltijd. Dat is toch iets anders dan een paar boterhammen.

Werken in een ander land is een waardevolle ervaring die bijdraagt aan zowel mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling. Ik kijk ernaar uit om de komende maanden ook mijn opdracht bij Refresco Germany succesvol af te ronden! Auf wiedersehen!”

Het is zeer waarschijnlijk dat er een product van Refresco in jouw (koel)kast staat. Veel bekende A-merk frisdranken, vruchtensappen en energiedrankjes worden namelijk hier geproduceerd. Refresco Group is namelijk wereldwijd de grootste onafhankelijke bottelaar van sappen en dranken, met een team van meer dan 10.000 medewerkers verspreid over meer dan 60 productielocaties in 12 landen.