10 jaar bij Pragmatics

dinsdag 13 juni 2023

10 jaar bij Pragmatics, Kim Noldus

Kim Noldus is een gewaardeerde collega bij Pragmatics, waar ze sinds haar start in 2013 al tien jaar werkzaam is. Gedurende haar tijd bij Pragmatics heeft ze diverse projecten gedaan, in verschillende functies en voor verschillende opdrachtgevers. Haar portfolio omvat opdrachtgevers als DSM, Boston Scientific, Sitech Services en AnQore. Momenteel werkt ze als Controller voor Schmitz Foam Products in Herkenbosch.

Hoe ben je terecht gekomen bij Pragmatics?
“Voorheen werkte ik in een ICT-bedrijf als controller. Toen dat bedrijf in een faillissement terecht kwam, ben ik gaan solliciteren. Ik had mij al voorgenomen dat ik bij een vertrek aan de andere kant van de tafel terecht wilde komen. Daar bedoel ik mee dat ik consultant wilde worden op financieel gebied. Ik heb toen een aantal consultancybureaus benaderd en uiteindelijk ben ik via-via terecht gekomen bij Pragmatics. Er zat misschien maar één week tussen mijn oude en nieuwe baan. Ik kwam meteen in een warm bad terecht en het voelde al snel heel vertrouwd”.

Toen Kim tien jaar geleden bij Pragmatics begon, was het nog een klein bedrijf met ongeveer zes collega-consultants. De dynamiek was anders vanwege het beperkt aantal medewerkers en mede-eigenaar Roger Willems zat destijds nog zelf op opdracht bij een klant. Ze herinnert zich nog goed het eerste personeelsfeestje dat plaatsvond in de achtertuin van een collega. Mede-eigenaar Ralph Vanwersch was toen net aan boord gekomen. In die tijd waren er relatief weinig vragen van opdrachtgevers en het was dan ook een uitdaging om een opdracht te krijgen die niet alleen leuk was, maar ook paste in mijn carrièreplanning; maar dat is tóch gelukt. Kim merkt op dat het nu bijna onvoorstelbaar is, hoe de markt destijds was; zeker gezien de overvloed in het huidige aanbod van mogelijke opdrachten, die je als consultant kunt vervullen bij Pragmatics.​​​​​​​

Werken bij Pragmatics
In tien jaar heeft Kim vele opdrachtgevers gezien, meerdere functies mogen vervullen en diverse projecten mogen uitvoeren. Als ze terugkijkt op de laatste jaren is het aantal collega’s flink gegroeid. Het werk wat ze doet, blijft ze heel leuk vinden. “Pragmatisch werken, is mij op het lijf geschreven. Ik ben namelijk resultaatgericht, betrokken en gedreven. Iemand die niet alleen doet wat haar gevraagd wordt, maar proactief meedenkt, analyseert en adviseert”. Het leukste vindt ze dat je bij diverse bedrijven een kijkje in de keuken krijgt en steeds meer ervaring opdoet. “Je voegt daadwerkelijk iets toe, omdat je inspraak hebt als consultant er ook daadwerkelijk naar je wordt geluisterd. En dat is heel fijn”.
 

Nevenfuncties
Naast haar reguliere werk vervult Kim diverse nevenfuncties bij Pragmatics. Ze zit al een aantal jaren in de Klankbordgroep en begeleidt intervisies. Ze geeft aan dat ze het leuk vindt om een bijdrage te leveren aan Pragmatics en haar collega’s op weg te helpen door advies te geven en ervaringen te delen. “De Klankbordgroep is een personeelsvertegenwoordiging, een soort ondernemingsraad, maar dan minder formeel. Onze rol is gesprekspartner zijn tussen het personeel en de directie in. Op het moment dat de directie een idee heeft, wordt het aan ons voorgelegd. Onze mening en inzichten worden dan gevraagd en afgewogen”. Onderwerpen waarover de Klankbordgroep de afgelopen tijd met de directie heeft gespard waren onder andere de verbeterde pensioenregeling en een internationale tankpas. “Voor consultants is een internationale tankpas heel voordelig, maar tegelijkertijd moet er ook worden gekeken naar het geheel van voor- en nadelen. Het gaat niet altijd over geld, want Pragmatics is echt wel bereid om in mensen te investeren. Maar het gaat over het totaalpakket van arbeidsvoorwaarden. Dit zijn dan toch wel interessante casussen, waar je over mag adviseren. De Klankbordgroep bestaat momenteel uit zeven personen en er is altijd een goede samenwerking tussen de leden. Ik denk dat de Klankbordgroep een goede gesprekspartner is voor consultants. Stel dat consultants vragen hebben, maar het misschien een brug te ver vinden om dit voor te leggen aan de directie, dan kunnen ze altijd bij ons terecht”.

Daarnaast begeleidt Kim een eigen intervisiegroep, samen met Niels Notten. Tijdens deze intervisies worden diverse casussen van consultants besproken. “Zij leggen een vraagstuk neer, waar we als groep over gaan praten en adviseren. We zorgen dat de juiste vragen gesteld kunnen worden binnen een veilige en vertrouwde omgeving. Ook zorgen we voor structuur, omdat het vaak gezellig kan en mag worden. Maar een intervisie moet natuurlijk ook resultaten opleveren”.

Blik in de toekomst
Op dit moment zit Kim bij Schmitz in Herkenbosch in de functie van financial controller. Ze hoopt in de toekomst op nog meer leuke opdrachten via Pragmatics en het liefst in de rol van business controller. Daarnaast hoopt ze dat Pragmatics de leuke en gezellige club blijft die het nu is, waar je je als consultant gewaardeerd voelt en geen nummertje bent. “Pragmatics blijft groeien! Of we met 100, 200 of 300 medewerkers zijn, dat maakt niet uit. Zolang bij Pragmatics het persoonlijke karakter maar behouden blijft”. 

​​