Een bijzondere passie: reisbegeleider

maandag 31 juli 2023
Professionals

Jeroen Rademakers is consultant bij Pragmatics en momenteel op opdracht bij Trespa. Hier vervult hij de functie van Manager Finance ad interim. Tijdens de jaarlijkse Pragmatics zomerborrel raakte Ralph Vanwersch in gesprek met Jeroen en ontdekte bij hem een bijzondere passie: reisbegeleider. Naarmate Jeroen meer vertelde over zijn ervaringen, groeide onze nieuwsgierigheid. Het was dan ook vanzelfsprekend dat we hem hebben geïnterviewd om meer te weten te komen over deze opmerkelijke hobby.

Van deelnemer tot reisbegeleider
Al enige tijd was Jeroen geïnteresseerd in vrijwilligerswerk als reisbegeleider. Het idee was ontstaan nadat hij enkele jaren geleden zelf deelnam aan een groepsreis naar Vietnam. Het was zijn eerste reis buiten Europa en hij had er enorm van genoten. De reisbegeleidster had hem destijds gevraagd of het iets voor hem zou zijn om zelf reisbegeleider te worden. Hoewel Jeroen in eerste instantie geen ambities in die richting had, begon het idee steeds meer in zijn hoofd rond te spoken.

Tijdens de coronapandemie schreef Jeroen zich in voor de tweejarige vrijwilligersopleiding tot reisbegeleider. Ondanks dat de opleiding vanwege de reisbeperkingen werd geannuleerd, bleef zijn interesse onverminderd. Zodra inschrijven weer mogelijk was, aarzelde hij geen moment en schreef hij zich direct opnieuw in. Jeroen zit in het eerste jaar van zijn opleiding en heeft het erg naar zijn zin! De opleiding omvat meerdere weekenden waarin Jeroen wordt getraind in groepsdynamiek, financiën, reserveringen, EHBO, duurzaamheid en andere relevante thema’s en vaardigheden. De trainingen worden gegeven door vrijwilligers met veel praktijkervaring als reisbegeleider. Elk jaar van de opleiding omvat een stage-reis, waarin de cursisten als reisbegeleider volledig verantwoordelijk zijn. Jeroen zijn eerste echte stage-reis staat gepland in augustus van dit jaar; naar de prachtige bestemmingen Costa Rica en Panama.

De reis
In totaal duurt de reis 23 dagen, waarvan twee weken in Costa Rica en één week in Panama. Hoewel het als een vakantie aanvoelt, investeert Jeroen toch enige tijd in de voorbereidingen.

Hij moet alles zelf uitzoeken, van reserveringen maken voor het transport tot boeken van de accommodaties en activiteiten voor een groep van 13 deelnemers. De groep bestaat uit jongeren tussen de 18 en 26 jaar oud. Wat Jeroen motiveert om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, was zijn liefde voor het reizen. Hij vindt het leuk om reizen te organiseren en te plannen en nieuwe culturen te ontdekken. Jeroen kijkt er dan ook naar uit om met deze groep reizigers op ontdekkingstocht te gaan en hun bewondering en beleving van hun eerste reis buiten Europa te delen. 

Uitdagingen
Als reisbegeleider krijgt Jeroen ongetwijfeld te maken met verschillende uitdagingen. Hij vertelt: “Eén van de belangrijkste uitdagingen is het creëren van een hechte groep. In het begin zijn de deelnemers vaak nog wat onwennig met elkaar. Maar naarmate de reis vordert, zullen ze elkaar beter leren kennen. Zo zal er een hechte band ontstaan.” Jeroen is zich ervan bewust dat er misschien spanningen ontstaan tegen het einde van de tweede week. Dan begint de vermoeidheid van het drukke programma namelijk toe te slaan. Als reisbegeleider is het zijn taak om hierin te bemiddelen en mee om te gaan, zodat iedereen zich thuis blijft voelen binnen de groep.

Een andere uitdaging waar Jeroen mogelijk mee te maken krijgt, is de taalbarrière. Hoewel Engels je redelijk goed op weg kan helpen in grotere winkels en hotels, spreekt een groot deel van de lokale bevolking (ook wel 'Tico's' genoemd) geen Engels. Daarom moest hij een taaltest Spaans afleggen voor Costa Rica en Panama. Gelukkig heeft Jeroen met succes deze taaltoets doorstaan, waardoor hem niets meer in de weg staat om af te reizen.

Het programma
Wat betreft de activiteiten die hij organiseert, zorgt Jeroen ervoor dat de groep jongeren de prachtige natuur van Costa Rica en Panama kan ervaren. Ze maken nachtwandelingen, gaan vroeg in de ochtend op pad, doen aan raften en ondernemen ook kleinere activiteiten als een chocoladetour en een koffietour. Daarnaast worden er salsalessen gegeven en kunnen ze deelnemen aan een lokale kookles. Verder staan er bezoeken aan nationale parken op het programma en maken ze een boottocht naar een eiland om hopelijk walvissen en dolfijnen te spotten. Jeroen zorgt dat de reis vol zit met diverse en boeiende activiteiten, waardoor de deelnemers een onvergetelijke ervaring hebben en een diepere waardering krijgen voor de natuurlijke schoonheid van deze twee landen.

Jeroen is uitstekend voorbereid op zijn reis en streeft ernaar om een onvergetelijke ervaring te bieden aan de groep deelnemers. Hij is vol enthousiasme en hoopt zijn ervaringen en liefde voor reizen met hen te delen. We kijken er al naar uit om zijn verhalen te horen, zodra hij terug is. En om dan te horen hoe alles verlopen is en welke unieke ervaringen hij heeft opgedaan, natuurlijk vergezeld van de bijbehorende foto's. Voor nu wensen we hem een goede reis, veel succes en vooral veel plezier!