Samen sterk

dinsdag 24 september 2024
Algemeen

Zuyd Hogeschool biedt bachelor-, masteropleidingen en cursussen voor studenten en professionals. Met vestigingen in Heerlen, Maastricht en Sittard is het een toonaangevend opleidingsinstituut voor (Zuid)-Limburg. In Sittard wordt de opleiding Finance & Control aangeboden. Hier leren de studenten het verhaal achter de getallen te ontcijferen. Ze analyseren data en maken er begrijpelijke informatie van. Hoe staat het bedrijf ervoor, wat zijn goede investeringen, waar zitten risico’s of juist kansen? De studenten van leerjaar twee volgen in blok 5 het vak management control. Als belangrijke partner van de opleiding verzorgt Pragmatics jaarlijks een inhoudelijke businesscase die de studenten kunnen uitwerken.

In 2024 heeft Zuyd Hogeschool aan Pragmatics gevraagd om de inbreng te vergroten over het hele blok en niet te beperken tot één dag. Uit deze hulpvraag is een opdracht in co-creatie met Meander ontstaan. Meander is als grootste zorgaanbieder in Parkstad een interessante werkgever voor de studenten. Bovendien is Meander een brede organisatie, actief in de zogeheten intramurale en extramurale zorg, waar menig student in de praktijk ook in aanraking komt via vrienden of familie.

Op vrijdag 6 september 2024 vond de kick-off van deze opdracht, voor ongeveer 100 enthousiaste leerlingen, plaats in het Auditorium van het hoofdkantoor van Meander in Landgraaf. Tijdens de kick-off werd de opdracht door de docenten van Zuyd Hogeschool nader toegelicht. Business Manager Ralph van Breda presenteerde Pragmatics als consultantsbureau voor mooie Finance & Control opdrachten in Limburg, Brabant en Utrecht.

Tenslotte informeerde Bestuursvoorzitter Michael Ehlen en Stafdirecteur Financiën Dennis Welters de uitdagingen in de zorg in het algemeen en de uitdagingen van Meander in het bijzonder. De opdracht kan worden gezien als ware de studenten nieuwe trainees vanuit Pragmatics, waarin zij in de rol van consultant twee opdrachten voor Meander mogen uitwerken. Na deze toelichtingen gingen de studenten in groepjes van vier al direct aan de slag.

Ter voorbereiding op deze kick-off hebben de studenten kennis kunnen nemen van het jaarverslag en het jaarbeeld van Meander. Hierdoor kan meer inzicht worden verkregen in de huidige prestaties en strategische richtingen van de organisatie. Iedere groepje werd verbonden met een afdeling of locatie van Meander met als doel om een dashboard met stuurinformatie te maken. Op deze kick-off konden de studenten bovendien de consultants van Pragmatics vragen naar advies of uitleg. De studenten zijn hiermee reeds volop aan de slag gegaan.

Na de herfstvakantie wordt dan gestart met een tweede opdracht in de vorm van een business case voor een locatie of een afdeling van Meander. In week negen van dit blok zullen de groepjes de eindproducten vervolgens aan de medewerkers van Pragmatics en Meander presenteren.

Wordt vervolgd...