Groeien als professional en als persoon

woensdag 29 april 2020

Deborah startte na het behalen van haar diploma als consultant bij Pragmatics. Tijdens haar bachelor opleiding 'Finance & Control' had ze al behoorlijk ervaring opgedaan in de financiële dienstverlening. "Ik heb het geluk gehad, dat ik bij een bedrijf in Australië een onderzoek mocht doen en tevens als finance officer kon werken," vertelt Deborah enthousiast. "Een geweldige ervaring natuurlijk! En in Nederland heb ik vervolgens mogen werken bij een circulaire productieonderneming. Ik kwam dus al met enige bagage vanuit mijn opleiding bij Pragmatics binnen."

Bij Pragmatics kon Deborah al vrij snel aan de slag bij een groot internationaal distributiecentrum in de retail business. "Dat was weer even wennen," bekent Deborah, "maar dat is ook juist het mooie en uitdagende van het werken voor Pragmatics. Veel bedrijven 'van binnen' zien, daar groei je alleen maar van. De bedrijfscultuur, het ERP systeem, de stakeholders en uiteraard de collega's; bij ieder bedrijf verschillen ze enorm. Ook de processen lopen overal inhoudelijk net iets anders, net als de interne lijntjes naar andere afdelingen of functionarissen. Als deze lijnen ook nog een grensoverschrijdend zijn, dan is dat vaak een extra uitdaging. Bij het leer- en groeiproces als finance professional is zelfreflectie erg belangrijk. Je kunt in nieuwe situaties steeds sneller schakelen en verbanden leggen en durft eerder kritische vragen te stellen. De ervaring van iedere opdracht neem je automatisch mee naar een volgende opdracht."

Pragmatics is als organisatie erop ingericht om een consultant optimaal te ondersteunen, kan Deborah beamen: "Je kunt met vragen en uitdagingen altijd terug vallen op de interne organisatie, maar zeker ook op de andere consultants. Dat is een prettige gedachte. Bij mijn eerste opdracht heb ik bijvoorbeeld ervaring opgedaan met een aantal nieuwe taken, maar heb ik tegelijkertijd veel over mezelf geleerd; waar ik goed in ben en waar ik nog aan moet werken. Door de regelmatige evaluaties met je business manager, het sparren met andere consultants, de 1-op-1 begeleiding van een senior consultant en de opleidingsmogelijkheden kun je blijven groeien. Groeien als professional, maar zeker ook als persoon!"