De controller van de toekomst

hijlkema_richard

 

 

--- Richard Hijlkema

Principal Consultant Pragmatics

 

De controller van de toekomst

 

Tijdens een bedrijfsborrel is mij de vraag gesteld hoe de controller van de toekomst er uit ziet. Mijn antwoord was iets in de trend van “ik heb geen glazen bol”. Toch heeft deze vraag mij de afgelopen tijd bezig gehouden. Mijn toekomstbeeld van de controller van de toekomst wil ik graag in dit blog met jullie delen.  

Een organisatie is volgens mij ‘in control’ als zij in staat is om de huidige bedrijfsprocessen te beheersen, maar bovenal weet te anticiperen op veranderingen.

Uitsluitend sturen op betrouwbare informatie uit het verleden en het heden, is namelijk ontoereikend. Informatie over toekomstverwachtingen is essentieel. Informatie die verder gaat dan alleen het financiële aspect en bijvoorbeeld ook de marktontwikkelingen volgt. De rol van de controller is om het (top)management te ondersteunen bij deze onvermijdelijke veranderingen.

Bedrijven die niet in staat zijn om in te spelen op de veranderende omgeving – denk daarbij bijvoorbeeld aan V&D, maar ook de mobiele tak van Nokia – overleven niet. Darwin gaf dit al aan: “It’s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change”.

In de afgelopen tijd zijn de veranderingen – met name aangejaagd door de ICT – snel gegaan. Kijk bijvoorbeeld naar de invloed van internet. Wie gaat er nog naar een bank? Ook het koopgedrag van consumenten is door internet sterk veranderd (dé oorzaak van winkelleegstand). Maar er is meer te verwachten, afhankelijk van de sector waarbinnen de organisatie actief is. Het autonoom rijden zal binnen enkele jaren zeker invloed hebben op de transportsector om maar eens wat te noemen.  Parallel aan deze optimalisatie van bestaande technieken, verschijnen ook nieuwe technologieën, zoals het bezorgen van pakketjes per drone; medicijnen tussen apotheken worden hiermee nu al in delen van Duitsland bezorgd.

Wat betekent dit voor de controller? Natuurlijk zal hij een vinger aan de pols moeten houden bij de huidige bedrijfsprocessen, maar bovenal is aandacht nodig voor de veranderende omgeving. Welke strategische projectportfolio draagt het meeste bij aan het toekomstbestendig zijn van de organisatie? Het bestaande takenpakket van de controller zal uitgebreid worden met het vertalen van ontwikkelingen in de markt en de impact hiervan op de organisatie. De focus van de controller verschuift van inzicht uit het verleden en het nu, naar het herkennen van trends, kansen en mogelijkheden in de toekomst voor de organisatie.

 

No Comments Yet.

Laat een reactie achter